Îmbunătățirea stilului de viață este esențială pentru reducerea durerii asociate cu bolile reumatice și pentru controlul simptomelor acestora. Beneficiile generale pentru sănătate sunt multiple, însă nu trebuie să facem greșeala de a crede că există diete miraculoase sau alimente pe care trebuie să le excludem complet din alimentația noastră pentru a ne simți mai bine. Secretul este mai simplu decât ne imaginăm: urmați o dietă sănătoasă, faceți mișcare și evitați fumatul și alcoolul.
DIETA ȘI ACTIVITATEA FIZICĂ
Nu există dovezi care să sugereze că o dietă specifică poate modifica simptomele și evoluția bolilor reumatice. Datele din literatura de specialitate, rezumate în recomandările Societății Europene de Reumatologie, arată că un pacient reumatic trebuie să aibă o alimentație sănătoasă pentru a se face bine. Cu toate acestea, pentru a evita alte complicații grave, nu se poate presupune că un stil de viață sănătos și corect poate înlocui complet terapiile medicale necesare. Iată câteva sfaturi:
Cele zece alimente care conțin cel mai mult sodiu
- slăbiți dacă sunteți supraponderal sau obez cu o dietă echilibrată hipocalorică pregătită și urmată de un profesionist
- consumați puțină sare, maximum 5 grame pe zi, inclusiv sarea conținută în mod natural în alimente sau adăugată la acestea
- consumați puține zaharuri simple: maximum 12 lingurițe, inclusiv zahărul conținut în mod natural în fructe sau adăugat la diverse alimente prelucrate
- favorizați grăsimile nesaturate, cum ar fi cele din pește sau din uleiul de măsline
- consumați multe fructe și legume (5 porții pe zi, în conformitate cu orientările OMS)
- exerciții fizice pentru beneficiile asupra durerii, funcției articulare și calității generale a vieții
Persoanele cu boli reumatice trebuie să fie informate că este foarte puțin probabil ca urmarea unei diete specifice, consumul anumitor tipuri de alimente sau eliminarea altora să ducă la beneficii consistente și decisive. Din acest motiv, trebuie evitate dietele de eliminare sau dietele do-it-yourself, care, pe lângă faptul că au beneficii reduse sau inexistente, pot expune pacientul la riscuri pentru sănătate.
ALCOOL ȘI FUMAT
Medicamentele prescrise pacienților cu boli reumatologice au un potențial hepatotoxic corect, astfel încât, pentru a limita riscul de apariție a leziunilor hepatice, nu se recomandă consumul de alcool. În plus, pacienții trebuie informați că un consum moderat de alcool este asociat cu un risc crescut de reumatism și de exacerbări ale artritei reumatoide și gutei. Persoanele cu boli reumatice ar trebui, de asemenea, să fie încurajate să renunțe la fumat, deoarece fumatul este dăunător simptomelor, progresiei bolii și apariției comorbidităților legate de bolile reumatologice.