Știați că unele ingrediente active din plante sunt analgezice naturale eficiente? Adăugarea lor în rutina dumneavoastră poate ameliora simptomele multor boli care afectează oasele și articulațiile. Cum ar fi osteoartrita, osteoporoza, osteoartrita sau artrita reumatoidă.
Dar ce plante le conțin? Și cum să le luați?
Ce analgezice naturale sunt eficiente pentru oase și articulații?
Bolile osoase sunt adesea caracterizate de inflamații generalizate, dureri și umflături. Unele plante au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare utile tocmai pentru reducerea simptomelor bolilor osteoarticulare. Care sunt aceste plante și ingredientele lor active?
Iată lista de analgezice naturale eficiente pentru oase și articulații:
1. Turmericul
Turmericul este un condiment popular în bucătăria indiană și thailandeză. Acesta oferă o aromă plăcută și dă o culoare galben-aurie mâncărurilor. Însă mulți oameni nu știu că acesta conține ingrediente active formidabile, care îl fac unul dintre cele mai puternice analgezice naturale.
Acest condiment, obținut din rădăcinile de Curcuma longa, conține curcumină, flavonoide, vitamina C, carotenoide, tiamină și niacină. Toți antioxidanți excelenți, care contracarează acțiunea radicalilor liberi. Precum și o doză bună de minerale precum fierul, calciul, zincul și seleniul, care sunt importante pentru o matrice minerală osoasă sănătoasă.
Pentru toate aceste proprietăți, turmericul se numără printre analgezicele naturale eficiente pentru oase și articulații. Acesta este folosit în medicina ayurvedică pentru a ameliora afecțiunile inflamatorii ale oaselor și tulburările musculo-scheletice, precum și în multe alte remedii naturale pentru răceli și alte afecțiuni.
2. Gheara diavolului
Gheara diavolului (denumirea științifică Harpagophytum procumbens) este o plantă erbacee perenă din familia Pedaliaceae. Rădăcinile sale sunt utilizate de mult timp în medicina populară împotriva durerilor musculare și articulare datorită proprietății sale puternic antiinflamatoare.
Multe remedii topice și non-topice (creme, geluri, unguente, plasturi împotriva durerilor de spate, suplimente) pe bază de gheara diavolului pură sau combinată cu alți agenți antiinflamatori, cumar fi arnica, sunt de fapt folosite pentru a contracara durerea și umflarea articulațiilor cauzate de artrită și tendinită sau inflamația mușchilor scheletici fără medicamente.
3. Boswelia serrata
Boswelia serrata este o plantă care face parte din familia Burseraceae. Este originară din India și din unele părți din vestul Himalayei. Extractul său are un rol fitoterapeutic foarte important ca remediu antiinflamator natural în bolile osoase și articulare.
Acesta conține acid boswelic și diverși derivați ai săi (inclusiv acid β-boswelic, acid acetil-β-boswelic, acid 11-ceto-β-boswelic și acid acetil-11-ceto-β-boswelic) al căror rol este de a inhiba acțiunea enzimelor proinflamatorii, cum ar fi 5-lipoxigenazei.
În acest fel, extractul de Broswellia serrata protejează osul și țesutul conjunctiv de leziunile inflamatorii și este unul dintre analgezicele naturale eficiente care pot completa (dar nu înlocui) terapiile farmacologice pentru tratarea afecțiunilor osoase și articulare.
4. Ghimbir
Ghimbirul a fost întotdeauna cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Folosit împotriva durerilor de gât, sau pentru probleme digestive, cum poate ajuta în cazul problemelor osteoarticulare?
Pudra de ghimbir este un concentrat de antioxidanți și molecule capabile să inhibe producția de molecule pro-inflamatorii. Acesta poate întârzia sinteza mediatorilor inflamației, inclusiv a leucotrienelor. Astfel, ghimbirul poate îmbunătăți simptomele bolilor osoase și articulare, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoporoza, osteoartrita sau simpla durere osoasă cauzată de o postură proastă, un stil de viață sedentar sau un climat umed.
5. Parthenium
Poate mai puțin cunoscută, dar nu mai puțin importantă în rândul analgezicelor naturale eficiente, mătrăguna (Chrysanthemum parthenium) este o plantă din familia Asteraceae. Florile sale amintesc foarte mult de margarete, dar ceea ce ne interesează cel mai mult sunt frunzele sale.
Bogate în polifenoli, inclusiv taninuri și flavonoide, acestea joacă un rol important ca mediatori ai inflamației și, prin urmare, sunt utilizate în multe cure naturale.
În detaliu, un grup de molecule numite lactone sesquiterpene, printre care partenolida și guaianolida, blochează sinteza prostaglandinelor, molecule pro-inflamatorii, și acționează ca vasoconstrictori ai mușchilor netezi.
Ceilalți compuși fenolici (polifenoli și taninuri) acționează, de asemenea, ca antiinflamatori prin inhibarea citokinelor pro-inflamatorii. În timp ce terpenii cresc oxigenarea țesuturilor, îmbunătățind trofismul și procesele regenerative.
În general, măceșul protejează oasele și cartilajele de leziunile inflamatorii și, prin urmare, este excelent pentru durerile osoase.
6. Salcia albă
Salcia albă, sau Salix alba, spre deosebire de „verișoara” sa salcia plângătoare (Salix babylonica), nu are frunzele îndreptate în jos. Mai important, frunzele sale conțin principii active cu acțiune antiflogistică și antialgică.
Acesta este motivul pentru care găsim salcia albă printre analgezicele naturale eficiente împotriva durerilor articulare și musculare. Totul datorită prezenței salicinei, conținută în scoarța acestei plante medicinale. Care este mecanismul său de acțiune?
După cum se menționează într-o publicație din revista Springer (Capasso et. al, 2006) Medicinal Plants and Inflammatory Diseases, salicina reduce markerii de inflamație și, prin urmare, este utilă în tratamentul osteoartritei, al durerilor reumatice și al durerilor de spate.
7. Scorțișoara
Acest condiment are multe utilizări în bucătărie. Îți îmbogățește preparatele, atât dulci, cât și sărate. Dar știați că are proprietăți antioxidante cu adevărat formidabile? Scorțișoara, de fapt, este unul dintre cele mai eficiente antiinflamatoare și analgezice naturale pentru reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi.
Atunci când este adăugată la o dietă sănătoasă și echilibrată, scorțișoara oferă beneficii complete metabolismului. După cum confirmă un studiu publicat în Medicine (2020) „Analysis of the effects of cinnamon”, acest condiment ajută la menținerea la distanță a nivelului de colesterol și îmbunătățește răspunsul la insulină. În timp ce, de asemenea, protejează celulele nervoase de daunele oxidative și de îmbătrânire, îmbunătățind memoria și învățarea. Și cum rămâne cu oasele și articulațiile?
Este util și aici, deoarece reduce nivelurile de proteină C reactivă și alte molecule biomarker ale inflamației și stresului oxidativ. Excelent deci împotriva durerilor articulare.
8. Ceaiul verde
În Asia, ritualul ceaiului se desfășoară de secole. Dar știați că acesta poate fi și un analgezic puternic?
Acesta conține în principal polifenoli, antioxidanți naturali puternici. Cel mai cunoscut dintre componentele sale este galatul de epigallocatechină, o moleculă foarte activă în lupta împotriva radicalilor liberi ai oxigenului și care ajută la reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare. Prin urmare, poate ameliora simptomele artritei reumatoide și ale bolilor osoase degenerative.
Consumul unei cești de ceai verde pe zi, strict fără zahăr, este un obicei bun de adoptat pentru bunăstarea dumneavoastră. Deși pentru un efect sporit este mai bine să folosiți suplimente, care conțin ingredientele active concentrate ale acestei plante în doze mai mari.
9. Ulei din semințe de borage
Borage, sau Borrago officinalis, este o plantă erbacee care crește sălbatic la latitudinile noastre. Frunzele sale pot fi folosite pentru a face infuzii, decocturi, supe și chiar adăugate la umplutura pastelor sau a felurilor principale.
Uleiul extras din semințele sale, uleiul din semințe de borage, este bogat în grăsimi omega bune, precum acidul gama linoleic (GLA). Prin urmare, se mândrește cu proprietăți antioxidante și este util în reducerea umflăturilor și a durerilor osoase și articulare cauzate de bolile inflamatorii.
10. Usturoiul
Nu tuturor le place și nu toată lumea îi tolerează mirosul, însă proprietățile sale benefice sunt incontestabile. Usturoiul (Allium sativum) proaspăt, în bucăți sau ras, este un antibacterian natural foarte puternic.
Face parte din familia Amaryllidaceae, la fel ca prazul și ceapa. Aceste plante bulboase conțin multe minerale utile pentru metabolismul osos (potasiu, calciu, fosfor, seleniu), vitamine antioxidante (C, și vitaminele B). Și eliberează dialil-disulfură, un compus antiinflamator care poate reduce citokinele (molecule pro-inflamatorii).
Iată de ce usturoiul este bun pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor!
11. Piperul negru
Poate cel mai puțin cunoscut dintre agenții antiinflamatori naturali, acest aliment nu lipsește niciodată de pe mesele italienilor. Adaugă caracter mâncărurilor, dar are și efecte antiinflamatoare și antiglobare care pot fi utile în cazurile de inflamații ale oaselor și articulațiilor.
Piperul negru, de fapt, conține piperină, alcaloidul responsabil de gustul „înțepător” al acestui condiment. Dar care, la doza potrivită, joacă un rol important în bolile inflamatorii cronice precum artroza și artrita reumatoidă, contracarând inflamația, durerea și umflarea.